Над 4,480 милиона са били чуждестранните туристи в България през трите летни месеца на тази година,

...
 Над 4,480 милиона са били чуждестранните туристи в България през трите летни месеца на тази година,
Коментари Харесай

Близо 4,5 милиона чужди туристи са посетили България за летните месеци

 Над 4,480 милиона са били задграничните туристи в България през трите летни месеца на тази година, което е представлява растеж от 3,6% спрямо същия интервал на миналата година. Приходите от туризъм през юни и юли са 1,2 милиарда евро или ръст от 8,1 на 100. Очаква се данните за септември, с цел да се завърши докладът за дейния летен сезон.
Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова, която обобщи данните за туристическия сезон в България от началото на годината.

Най-много са били посещенията през лятото на румънски жители, следвани от тези от Германия, Гърция, Русия, Турция, Чехия, Полша, Израел.

За интервала януари - юли приходите от интернационален туризъм са над 2 милиарда евро или с 8,6% повече спрямо същия период на миналата година. Николина Ангелкова съобщи, че България се превръща в една устойчива и сполучлива туристическа дестинация.

Направени са над 300 инспекции по плажовете това лято, а сигналите на телефоните на ведомството от недоволни жители понижават от над 420 предходната година до над 250 това лято. Над 600 хил. лева са наложените санкции и неустойки, от които половината вече са платени. Основните нарушавания при инспекциите при местата за настаняване са били свързани с осигуряването надостъпа на хора с увреждания.

Само два хотела са уведомили за недоволства от звук. Ведомството е изпратило писма с сходно питане до близо 800 хотела, от които 400 са отговори и единствено два са съобщили за тъжби против шума, посочи министърът.

През следващите две години в Плана за концесиите за морските плажове е предвидено отдаването на концесия на над 39 плажа. За всички останали, за които има интерес, се чака те да бъдат извършени процедури за отдаването им чартърен. Неохраняемите плажове също понижават с към 25% от 2015 година

Ангелкова осведоми още, че на 25 октомври ще заседава българо-руската смесена комисия, на която се чака страната ни да сложи въпроса за реципрочност в стойността на съветските визи за български жители с тези за руснаците за отмора у нас.

Общественото разискване по законопроектите за Закона за туризма и Закона за черноморското крайбрежие завърши, каза още министърът. В Закона на туризма главните тематики, които остават, са свързани със статута на националните курорти, усилване на консултативните препоръки по туризъм и въвеждане на специфичен обединен код за местата за настаняване и хранене.

От законопроекта на Закона за туризма са изведени тематиката, обвързвана с националния туристически инспекторат, тъй като изисква в допълнение координиране, както и предлагането, обвързвано с доброволния етикет за качество.

По отношение на Закона за устройство на черноморското крайбрежие са коментирани две съществени тематики - групирането и категоризирането на морските плажове и включването на административно-наказателните разпореждания, по отношение на неохраняемите плажове.
По публикацията работиха: автор Евгения Маринова, редактор Елена Илиева
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР